SZUMÉR - MAGYAR  NYELVEN    

                        

Amint tudjuk, két VOYAGER nevű űrhajó /Voyager I. és Voyager II./  halad a csillagok felé. A két amerikai röppentyű elsődleges feladata különböző tudományos adatok gyűjtése, mérések végzése, fényképezés a NASA. számára. Ugyanakkor fedélzetükön viszik a föld üzenetét írásban, képben és hangban - netalán értelmes űrlényekkel kerülnének kapcsolatba.  

A hang egy kb. 30 cm-es /12 inches/ nagyságú fémlemezre van feltéve, és 16  2/3-os sebességgel kell játszani. A különleges hanglemez üdvözletet tartalmaz 55 földi nyelven. A sok száz földi nyelvből és nyelvjárásból ennyit választottak ki.  A legelső földi hang ősmagyar / sumér / nyelven szólal meg a hanglemezről. Amint tudjuk, ez a föld legősibb nyelve.  A felvétel sorrendjében az 50 - talán a legszebb - üzenet pedig mai magyar nyelven hangzik el. A szöveget női hang mondja, és szóról szóra így szól:  

" Üdvözletet küldünk magyar nyelven minden békét szerető lénynek a világegyetemben."  A Voyager I. és II. a Jupiter, a Szaturnusz mellett halad el, esetleg eljut az Uránusz és a Neptun közelébe is.  A Voyager I. márciusban haladt el a Jupiter mellett - megdöbbentően jó fényképeket készítve. 1980-ban találkozik a Szaturnusszal, 1987 végén pedig a Pluto bolygó közelében lesz, majd az Ophiuchus csillagkép felé halad.  A Voyager II. az elmúlt héten - pontosan 1979. július 9-én 404.000 mérföldre közelítette meg a Jupitert. Hihetetlenül jó felvételeket küldött nem csak a Jupiter titokzatos, vörös foltjától, hanem a bolygó kísérőiről, /"holdjairól"/ is. A piciny Amalthea a tűzhányókkal borított, a titokzatos Európa, a jeges Ganymede és Callisto - mind közelebb kerül hozzánk a Voyager II. fényképezőjének lencséjén keresztül.  A Voyager II. kb. 1989  közepén hagyja el a Naprendszert és a Bak csillagkép felé megy tovább, s kb. 40 ezer év múlva kerül az első csillag közelébe.  

Tehát tényleg igaz, hogy világnyelv a magyar?  Sőt, ma már a VILÁGŰR nyelve is?                                

O.L.

 

000.png