Az emberi szervezetnek – ugyan úgy, mint a Természetnek – egyensúlyban kell lennie ahhoz, hogy jól működjön, ahhoz, hogy egészséges legyen.    EGÉSZ-SÉG  szavunk pontosan meghatározza, megmutatja, hogy az egésznek együtt kell dolgozni ahhoz, hogy a teljesség, az egészség állapotát elérjük és megtartsuk. A részek együttműködése, összhangja, egyensúlya az egészség alapja.Egészségünk sok tényező függvénye. Gondolkodásunk, érzelmi világunk, életmódunk, étkezésünk, környezetünk, a levegő és víz tisztasága, mind hatással vannak életünkre, egészségünkre.Egyik fontos tényező az étkezés. Az, hogy mit eszünk és hogyan, döntően befolyásolja közérzetünket. Tápanyagok, vitaminok, ásványok stb. mind szükségesek az egészségünk megőrzéséhez. Ezek bármelyikének hiánya, vagy túlsúlya zavart okozhat, attól függően, hogy milyen méretű az egyensúly megbontása.   

Szükségletünk változó az éghajlat, évszakok, kor, testsúly, nemek, életkörülmények szerint. A helyes étkezés egyensúlyt teremthet.Egy 97 éves táltos szerint például a gyakori bab fogyasztás segíti a jó veseműködést és ezáltal befolyásolja az egész szervezet egyensúlyát. Étrendjébe minden nap beiktat babot valamilyen formában.   

Tapasztalatai alapján mondja, hogy a babok fajtái szerint módosul azok hatása is. Úgy találta, hogy a friss zöldbab gyógyhatású, mivel baktérium ellenes anyagokat tartalmaz, és segíti a gyomor működését.Véleménye szerint a sötét színű száraz bab erősíti a vesét, mert a vese sok mindenre kihat. Még látásunkat is befolyásolja – mondja az öreg bölcs – sőt agyműködésünket is, valamint szervezetünk hőszabályozó berendezését és az izmok működését is.A vörös bab pedig felerősíti szervezetünket és a vérkeringést egyenletesebbé teszi, ezzel életerőnket javítja – állítja az öreg.Egészségünket lélektani tényezők is befolyásolják. Nagyon káros hatást vált ki például a nem teljesült vágyak fölötti rágódás, elégedetlenség, panasz, önsajnálat. A vese, epe működése, gyomorsavak termelése egyenetlenné válik a szorongásos helyzetekben. Irigység, harag szintén rombolják szervezetünk egyensúlyát, fejfájáshoz, magas vérnyomáshoz is vezethet.Vélt, vagy valódi sérelmeken való töprengés, koloncként terheli szervezetünket, s mint emésztő rozsda rombolja idegzetünket.A megbocsájtó képesség fontos része az egészséges életmódnak.Nagyobb figyelmet kell fordítanunk az étkezés körülményeire is. Haragosan, kapkodva, idegesen vagy aggódva fogyasztott étel káros hatású. A derűs nyugodt életszemlélet fontosabb, mint azt sokan gondolnák.Hitünk, lelki életünk jelentősen befolyásolja életünket.  

Az alvás szerepét mindenki ismeri, sokan mégsem fordítanak rá elég figyelmet. Nemcsak az alvás időtartama, hanem minősége is lényeges. Ágyban való heverés helyett, szoktassuk magunkat ahhoz, hogy ágyba aludni megyünk, s nem televíziózni, vagy étkezni. Lefekvés után néhány percen belüli elalvás a helyes mód. Reggel pedig ne heverésszünk, hanem egy-két perccel ébredés után keljünk ki az ágyból. Ez alkalmas idő könnyű és rövid testgyakorlat végzésére. Két-három perces nyújtózás ekkor elégséges; hangsúly a lassú és mély légzésen legyen.  Egyszer megkérdezték az öreget, hogy mi a titka hosszú életének. - Az én hosszú életemnek az a titka, hogy nincs titka – mondta derűsen.Egyszerű, céltudatos, tiszta élet, helyes étkezés, jó alvás, megfelelő testedzés hozzájárul a jó egészséghez. A tiszta szív, elmélkedés, ima, jó cselekedet az élet minőségének megnemesítői.Aki sokáig szeretne élni, az tegyen is érte valamit. Biztosíték nincs, de nagyobb az esély. Tartsuk érzelmi életünket egyensúlyban. Ne rágódjunk azon amin nem tudunk változtatni és változtassuk meg azt, amit jónak látunk megváltoztatni.   

Mások megsegítése (az ésszerűség határain belül) csodálatos erőket indít el.

 

000.png